Ciabatta

Ciabatta

Zrezygnuj ze spożywania tego produktu, ze względu na wysoką zawartość sodu oraz węglowodanów. Nadmiar sodu prowadzi do rozwoju nadciśnienia i chorób układu krążenia (np. zawału serca, udaru mózgu). Cukry proste przyczyniają się do rozwoju cukrzycy, nadwagi i miażdżycy. Powodują także gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, co może prowadzić do wielu niebezpiecznych powikłań u chorujących na cukrzycę.

Ocena

Rating

Wszystkie produkty w aplikacji zostały ocenione w 5 stopniowej skali pod względem zaleceń dietetycznych dla pacjentów dializowanych. Wykorzystano autorski algorytm analizujący wartość energetyczną oraz zawartość białka, węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych, wody, sód, potas i fosforu w danym produkcie. Ocenę przedstawiono za pomocą przyznanych gwiazdek, gdzie:

  • 1 gwiazdka – oznacza produkt, który należy całkowicie wyeliminować ze swojej diety
  • 2 gwiazdki – oznaczają produkt, którego należy unikać
  • 3 gwiazdki – oznaczają produkt, który można spożywać w ograniczonej ilości
  • 4 gwiazdki – oznaczają produkt polecany
  • 5 gwiazdek – oznacza produkt szczególnie polecany

Składniki odżywcze

Nutrition

Paski przedstawiają zawartość poszczególnych składników odżywczych w 100 g produktu w skali od 0 do przyjętej maksymalnej wartości. Kolory żółty oraz czerwony oznaczają odpowiednio wysoką i bardzo wysoką zawartość danego makroelementu w tym produkcie. Liczba przyznanych gwiazdek określa na ile dany produkt jest polecany w Twojej diecie. 1 gwiazdka oznacza produkt, z którego powinieneś zrezygnować, a 5 gwiazdek produkt, który jest dla Ciebie szczególnie polecany.

Produkty zostały ocenione z wykorzystaniem autorskiego algorytmu na podstawie wartości odżywczych udostępnionych na witrynie: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Przyjęto następujące maksymalne wartości składników odżywczych na 100g produktu:

  • Wartość energetyczna: 500 kcal/100g
  • Woda: 100g/100g
  • Pro – Białko: 20 g/100g
  • A Pro - Białko zwierzęce: 20 g/100g
  • Fat – Tłuszcze: 25 g/100g
  • SFAT - Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g/100g
  • CHO - Węglowodany: 100 g/100g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g/100g
  • Na - Sód: 500 mg/100g
  • K - Potas: 400 mg/100g
  • P - Fosfor: 250 mg/10