Zawartość

Nasz zespół nieustannie pracuje nad poszerzaniem bazy produktów oraz przepisów, które mogą poprawić jakość spożywanych posiłków jednocześnie zapewniając odpowiednią ilość potrzebnych składników.

zawartosc

Zbilansowane przepisy na każdą porę dnia

Dieta pacjentów dializowanych jest wyjątkowo wymagająca i trudna do zbilansowania. Z jednej strony należy zapewnić odpowiednią podaż białka oraz wartość energetyczną posiłków, z drugiej konieczne jest ograniczenie zawartości potasu i fosforanów. Nasz zespół nieustannie opracowuje nowe, atrakcyjne przepisy dostosowane do rekomendacji dietetycznych dla osób dializowanych.

Zapraszamy do zapoznania się z przykładowymi przepisami. Więcej przepisów znajdziesz w aplikacji DiPA

Baza produktów

W aplikacji DiPA można wyszukać dowolny produkt spożywczy, aby dowiedzieć się czy jest on zalecany dla osób dializowanych. Każdy produkt oceniany jest w 5-stopniowej skali pod względem zaleceń dietetycznych dla pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek. W opisie produktów znajdziesz cenne informacje o najwłaściwszym sposobie przygotowania oraz ryzyku związanym ze spożyciem zbyt dużej ilości tego produktu.

Zapraszamy do zapoznania się z przykładowymi opisami produktów. Więcej produktów znajdziesz w aplikacji DiPA

Makaron z bakłażanem

Zalecane godziny spożycia 12:00-16:00 Liczba porcji 1 porcja Składniki: makaron, gotowany -...

Morele pod kruszonką

Zalecane godziny spożycia 16:00-18:00 Liczba porcji 1 porcja Składniki morele - 90g (2 sztu...

Cebula

Produkt polecany w Twojej diecie. Unikaj smażenia cebuli na patelni, wybieraj cebulę duszoną lu...

Warzywne muffinki

Zalecane godziny spożycia 6:00-10:00 Liczba porcji 6 porcji Składniki: mąka pszenna - 320g...

Ciabatta

Zrezygnuj ze spożywania tego produktu, ze względu na wysoką zawartość sodu oraz węglowodanów. N...

Czereśnie

Produkt dozwolony w ograniczonej ilości - do 1/4 szklanki dziennie. Czereśnie zawierają duże il...