Warzywne muffinki

Warzywne muffinki

Zalecane godziny spożycia

6:00-10:00

Liczba porcji

6 porcji

Składniki:

  • mąka pszenna - 320g (2 szklanki)
  • soda oczyszczona - 10g (2 łyżeczki)
  • mleko 2% tł - 250g (1 szklanka)
  • jajko kurze - 112g (2 sztuki)
  • olej rzepakowy - 40g (4 łyżki)
  • brokuł - 50g (4 różyczki)
  • kalafior - 50g (4 różyczki)
  • fasola szparagowa, gotowana - 50g
  • papryka zielona - 140g (1 sztuka)
  • pieprz, papryka słodka, czosnek

Sposób przygotowania

  • Namocz w wodzie 4 różyczki brokuła, 4 różyczki kalafiora, fasolkę szparagową oraz czerwoną parykę przez 2 godziny. Następnie ugotuj brokuła, kalafiora oraz fasolkę w nowo nalanej wodzie.
  • W osobnych naczyniach wymieszaj produkty suche (mąka, soda oczyszczona) oraz mokre (mleko, jajka, olej).
  • Połącz produkty suche i mokre mieszając łyżką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  • Dodaj warzywa i wymieszaj.
  • Przelej masę do formy do muffinek i piecz przez 25min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Podane wartości odżywcze dotyczą 1 porcji, czyli 2 sztuk muffinek.