Produkt polecany w Twojej diecie. Unikaj smażenia cebuli na patelni, wybieraj cebulę duszoną lub w surowj postaci jako dodatek do sałatek.
Ocena
Wszystkie produkty w aplikacji zostały ocenione w 5 stopniowej skali pod względem zaleceń dietetycznych dla pacjentów dializowanych. Wykorzystano autorski algorytm analizujący wartość energetyczną oraz zawartość białka, węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych, wody, sód, potas i fosforu w danym produkcie. Ocenę przedstawiono za pomocą przyznanych gwiazdek, gdzie:
- 1 gwiazdka – oznacza produkt, który należy całkowicie wyeliminować ze swojej diety
- 2 gwiazdki – oznaczają produkt, którego należy unikać
- 3 gwiazdki – oznaczają produkt, który można spożywać w ograniczonej ilości
- 4 gwiazdki – oznaczają produkt polecany
- 5 gwiazdek – oznacza produkt szczególnie polecany
Składniki odżywcze
Paski przedstawiają zawartość poszczególnych składników odżywczych w 100 g produktu w skali od 0 do przyjętej maksymalnej wartości. Kolory żółty oraz czerwony oznaczają odpowiednio wysoką i bardzo wysoką zawartość danego makroelementu w tym produkcie. Liczba przyznanych gwiazdek określa na ile dany produkt jest polecany w Twojej diecie. 1 gwiazdka oznacza produkt, z którego powinieneś zrezygnować, a 5 gwiazdek produkt, który jest dla Ciebie szczególnie polecany.
Produkty zostały ocenione z wykorzystaniem autorskiego algorytmu na podstawie wartości odżywczych udostępnionych na witrynie: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.
Przyjęto następujące maksymalne wartości składników odżywczych na 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 500 kcal/100g
- Woda: 100g/100g
- Pro – Białko: 20 g/100g
- A Pro - Białko zwierzęce: 20 g/100g
- Fat – Tłuszcze: 25 g/100g
- SFAT - Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g/100g
- CHO - Węglowodany: 100 g/100g
- Błonnik pokarmowy: 5 g/100g
- Na - Sód: 500 mg/100g
- K - Potas: 400 mg/100g
- P - Fosfor: 250 mg/10