Zalecane godziny spożycia
6:00-10:00
Liczba porcji
6 porcji
Składniki:
- mąka pszenna - 320g (2 szklanki)
- soda oczyszczona - 10g (2 łyżeczki)
- mleko 2% tł - 250g (1 szklanka)
- jajko kurze - 112g (2 sztuki)
- olej rzepakowy - 40g (4 łyżki)
- brokuł - 50g (4 różyczki)
- kalafior - 50g (4 różyczki)
- fasola szparagowa, gotowana - 50g
- papryka zielona - 140g (1 sztuka)
- pieprz, papryka słodka, czosnek
Sposób przygotowania
- Namocz w wodzie 4 różyczki brokuła, 4 różyczki kalafiora, fasolkę szparagową oraz czerwoną parykę przez 2 godziny. Następnie ugotuj brokuła, kalafiora oraz fasolkę w nowo nalanej wodzie.
- W osobnych naczyniach wymieszaj produkty suche (mąka, soda oczyszczona) oraz mokre (mleko, jajka, olej).
- Połącz produkty suche i mokre mieszając łyżką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Dodaj warzywa i wymieszaj.
- Przelej masę do formy do muffinek i piecz przez 25min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Podane wartości odżywcze dotyczą 1 porcji, czyli 2 sztuk muffinek.